Ga zorgvuldig om met de afgedankte hardware

Gegevensvernietiging is een belangrijk aspect van databeheer en wordt steeds belangrijker in het digitale tijdperk. Het vernietigen van data houdt een proces in van een permanente verwijdering of het wissen van gevoelige informatie, zodat deze niet in verkeerde handen valt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee vormen van datavernietiging: het verwijderen van gegevens en de vernietiging van datadragers.

Vernietiging van data

In bedrijven worden veel IT-apparaten gebruikt die gegevens dragen. Deze IT-apparaten worden regelmatig vervangen of buiten gebruik gesteld.

Je wil niet het risico lopen dat persoonlijke gegevens op je IT-apparaten bij kwaadwillende personen terechtkomt. Ook heb je te maken met de Data Breach Notification Act. Genoeg reden om voorzichtig te zijn met IT-apparatuur die wordt hergebruikt, verkocht of afgedankt.

Vernietiging van datadragers

Terwijl gegevensverwijdering het verwijderen van de gegevens van de datadrager inhoudt, betekent datavernietiging een complete vernietiging van de gegevensdrager. Dit houdt in dat de gegevensdrager niet meer kan worden gebruikt of verkocht, wat wel het geval is bij gegevensverwijdering.

Datavernietiging van harde schijven en andere gegevensdragers is een cruciaal proces om de gegevensbescherming en veiligheid van gevoelige informatie te garanderen. Datadragers, zoals verouderde servers, laptops of externe harde schijven, bevatten vaak ontzettend veel data, dat niet in verkeerde handen mag vallen. Wanneer harde schijven worden vernietigd, worden alle gegevens op de schijf permanent gewist, zodat ze niet kunnen worden teruggehaald, zelfs niet met gespecialiseerde technologie.

Organisaties en particulieren moeten voorzichtig zijn bij het vernietigen van harde schijven om te voldoen aan de wetgeving voor gegevensbescherming en om te voorkomen dat vertrouwelijke gegevens in handen valt van criminelen.

Voorkomen van datalekken

Zolang datadragers nog intact zijn, kunnen gegevens worden hersteld. De fysieke vernietiging van harde schijven of andere dragers van data is de veiligste manier om datalekken te voorkomen.

Of het nu gaat om gevoelige bedrijfsinformatie, vertrouwelijke overheidsinformatie of privégegevens, data moet altijd veilig en onherstelbaar vernietigd worden om de privacy te beschermen, te voldoen aan wet- en regelgeving en datalekken te voorkomen. In een tijd waarin gegevens een kostbaar goed zijn, is het concept van gegevensvernietiging van cruciaal belang voor organisaties en personen die niet willen dat hun gegevens op straat komen en de normen voor databeveiliging willen handhaven.

WEEELABEX certificering

De WEEE-richtlijn is een in Europa erkende richtlijn voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Sinds 2003 geldt deze richtlijn als Europese wetgeving en sinds 2014 is deze opgenomen in de Nederlandse wetgeving. De Nederlandse afkorting is ‘Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur’. De richtlijn bevat specifieke eisen omtrent kwaliteit, veiligheid en milieu. Met de WEEELABEX certificering voldoet een bedrijf aan alle wettelijke eisen.

Scroll naar boven